Uutiset

2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 |2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | ETSI

Uutisosion alle kerätään kootusti kaikki Etelän Pesiksen alueella tapahtuvat tapahtumat, koulutukset sekä tiedotettavat asiat. Etelän Pesiksen jäsenseurojen rekisteröityjen käyttäjien on mahdollista lisäksi aktivoida erillinen newsletter toiminto jäsensivuilta, jonka avulla käyttäjä saa sähköpostiinsa tiedon uuden uutisen ilmestyessä.

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta !

Sami Ritola
23.12.2012

Pesäpallontäyteinen vuosi alkaa olla takana päin ja osa meistä on jo kovaa vauhtia suunnannut katseensa kohti tulevan kauden uusia ja mielenkiintoisia haasteita.

Jouluna on kuitenkin meidän kaikkien syytä heittää arkiset asiat sivuun ja rauhoittua hetkeksi sekä vetää happea ja rentoutua ystävien ja läheisten parissa. Lämmin kiitos kuluneesta Teille kaikille.

Etelän Pesis toivottaa kaikille Rauhallista joulua ja erinomaista tulevaa vuotta 2013.
Superpesikseen ensimmäinen naistuomari

Sami Ritola
21.12.2012

Superpesiksessä kirjoitetaan tuomaritoiminnan historiaa ensi kesänä. Helsinkiläinen Kati Rantala on kautta aikain ensimmäinen nainen pelituomarina miesten pesäpallon pääsarjassa.

Tätä ennen naisia on nähty ainoastaan pesätuomareina kakkos- tai kolmospesällä.

– En tiedä, miksei naisia ole aiemmin ollut pelituomareina miesten Superpesiksessä. Tuskin se ainakaan taidoista on jäänyt kiinni. Tämä päätös viimeistään osoittaa, ettei pesäpallotuomarin sukupuolella ole merkitystä. Toivottavasti muutkin nais- ja tyttötuomarit saavat tästä päätöksestä lisämotivaatiota ja kipinää mennä uralla eteenpäin, Pattijoelta kotoisin oleva Rantala sanoo.

– Olo on todella onnellinen, ehkä jopa hämmentynyt ja yllättynytkin. Tämä on kuin etukäteen saatu joululahja. Miesten Superpesis on pitkään ollut tavoitteena ja vihdoin siitä tulee totta, asianajotoimistossa asianajajana työskentelevä Rantala jatkaa.

Pesäpallon tuomarijohtajan Tapani Hotakaisen mielestä osaaminen ratkaisee.

– Superpesis on huippu-urheilua, jossa parhaat menestyvät – ovat sitten miehiä tai naisia. Kiihkeässä pelitilanteessa pelaajien keskittymisen ainakin pitäisi olla niin tiukasti omassa tekemisessä, ettei tuomareita juuri ajatella. Voihan se toki alkuun herättää enemmän huomiota, kun Rantala puhaltaa pelin käyntiin, Hotakainen sanoo.

Miesten Superpesiksessä viheltää tulevalla kaudella 25 peli- tai syöttötuomaria. Kokenein heistä on kaksinkertainen vuoden tuomari, huhtikuussa 51 vuotta täyttävä Matti Lähteenmäki Loimaalta. Uusia kasvoja ylimmällä tuomaritasolla ovat Panu Kolsi ja Jarno Valtonen Jyväskylästä sekä Kati Rantala Helsingistä.
Etulaiton 4/2012 julkaistu

Sami Ritola
13.12.2012

Etelän Pesiksen verkkojulkaisu etulaittoman kauden neljäs numero on julkaistu. Seuraava etulaittoman numero julkaistaan alustavasti maaliskuun tietämillä.

Tässä numerossa palataan vielä niin superpesiksen, pesäpalloliiton kuin Etelän Pesiksenkin palkintojenjakotilaisuuksiin sekä yhdistysten syyskokouksiin. Numerossa lisäksi mietteitä Roihun naisten superpesikseen noususta.

Etulaittoman uusimman numeron löydät tästä linkistä.
Pesisrehtorikoulutus

Sami Ritola
11.12.2012

Etelän Pesis järjestää pesisrehtorikoulutuksen lauantaina 26.1 Hyvinkään yhteiskoulun tiloissa. Koulutus on tarkoitettu sekä uusille, että jo aiemmin pesiskoulutoimintaa järjestäville seuroille ja tahoille.

Koulutus antaa työvälineet ja materiaalit pesiskoulutoiminnan järjestämiseen sekä eväitä laadukkaan junioritoiminnan organisointiin. Koulutukseen osallistuvat ja sen suorittaneet saavat käyttöönsä Pesäpalloliiton laatutunnuksen.

Koulutuksen hinta on 50 euroa per henkilö. Ilmoittautuminen koulutukseen tämän linkin kautta 9.1.2013 mennessä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Lukkarikoulutusta Hyvinkäällä

Sami Ritola
11.12.2012

Etelän Pesis järjestää lukkarikoulutusta Hyvinkäällä lauantaina 19.1.2013. Koulutus on jaettu kahteen ryhmään, joista ensimmäisessä ryhmässä ovat D- ja C- ikäiset lukkarit ja jälkimmäisessä E- ja F- ikäiset.

Molemmissa tapahtumissa pääkouluttajana toimii Riku Rantanen, joka toimii tällä hetkellä Hyvinkään Tahkon superpesisjoukkueen lukkarina ja on palkittu mm. kahdesti vuoden lukkari palkinnolla puhumattakaan useista itä-länsi valinnoista.

Ilmoittautuminen tapahtuu C- ja D- ikäisten osalta tästä linkistä ja E- ja F- ikäisten osalta tästä linkistä.Muistathan ilmoittautumisen yhteydessä kertoa myös osallistujan syntymävuoden sekä muut mahdolliset olennaiset tiedot.

Ilmoittautumisia otetaan vastaan 6.1.2013 asti ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lukkarikouluilla on ollut vuosien varrella huima suosio, joten olethan ajoissa liikkeellä!
Helsinki palaa naisten superpesiskartalle

Sami Ritola
4.12.2012

Helsingin Roihu palaa naisten superpesikseen ja palauttaa näin ollen pääkaupunkiseudun taas superpesiskartalle. Asia varmistui tänään, kun superpesiksen hallitus täydensi sarjaa kahdella joukkueella luopumisten seurauksena.

Roihun puheenjohtaja Leila Vasama toteaa, että vuosien varrella sarjapaikan eteen on tehty todella paljon töitä ja sarjapaikka tulee olemaan iso piristysruiske koko pääkaupunkiseudun pesäpallolle. Lähtöoletus on, ettemme lähde vain käymään Superpesiksessä, vaan pysymme siellä. Suurella intohimolla haluamme kehittää toimintaamme eteenpäin, Vasama jatkaa.

Toinen avoinna oleva sarjapaikka myönnettiin Mansen Räpsälle, joka palauttaa Tampereen niin ikään Superpesiskartalle useiden vuosien tauon jälkeen. Naisten superpesiksestä luopuivat Ylihärmä sekä Peto-Jussit Seinäjoelta.

Lue lisää Pesäpalloliiton sivuilta tästä linkistä.
Vihdin Pallon lukkarikoulu

Sami Ritola
27.11.2012

Vihdin Pallon naisten superpesisjoukkueen pelinjohtaja ja moninkertainen vuoden lukkari ja Suomenmestari Markus Meriläinen järjestää perinteisen lukkarikoulun Vihdissä loppuvuoden aikana.

Lukkarikoulu on tarkoitettu kaiken ikäisille tyttö- ja poikajunioreille, jotka ovat kiinnostuneita lukkarina pelaamisesta. Aiempi lukkarikokemus ei ole välttämätöntä, riittää kun olet motivoituinut ja kiinnostunut oppimaan lisää.

Lukkarikoulu ajoittuu marras-joulukuulle ja se sisältää täyden paketin lukkarin pelaamiseen ja harjoitteluun liittyen. Lukkarikoulun hinta on 120 euroa per osallistuja ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä linkistä.
Syyskokous suuntasi tulevaisuutta

Sami Ritola
21.11.2012

Etelän Pesiksen syyskokous, joka järjestettiin Hyvinkäällä 15.11, kokosi laajasti alueen seuran yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan tulevaisuuden suuntaviivoista.

Tulevan kauden osalta merkittävinä näyteikkunoina koettiin niin valtakunnallinen tenavaleiri vihdissä, alueleiri hämeenlinnassa kuin valtakunnallinen itä-länsi tapahtuma hyvinkäällä. Merkittävinä panostusalueina tullaan edellisvuosien tapaan säilyttämään koulukäynteihin ja pesiskouluihin liittyvät toimenpiteet sekä kilpailullisella puolella erityisesti D- ja C- ikäluokat.

Johtokunnassa erovuoroisten jäsenten tilalle valittiin uudelle kaksivuotiskaudelle puheenjohtajan ominaisuudessa Sami Ritola ja jäsenistön osalta Leena Ruotsalainen, Eija Hokkala ja Pekka Friberg. Uutena jäsenenä johtokuntaan valittiin Petri Makkonen Keravalta.

Kokous vahvisti toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2013.
Etelä-Suomen vuoden parhaat julkistettu

Sami Ritola
15.11.2012

Etelä-Suomen vuoden parhaat palkittiin perinteisin menoin Hyvinkäällä 15.11.

Palkintopöytä oli totuttuun tapaan kattava ja paikalle oli saapunut lähes kaikki palkitut. Esimakua mahdollisista palkinnon saajista oli saatu jo Pesäpalloliiton ja Superpesiksen palkintogaaloista, mutta mukana oli myös paljon uusia ansioituneita.

Vuoden seurana palkittiin Etelä-Suomen suurin seura Hyvinkään Tahko ja vuoden junioriseuran pystin kotiinsa vei koko ajan toimintaansa laajentava Hämeenlinnan Paukku. Toimintakilpailussa myös samaiset seurat veivät kärkisijat.

Vuoden juniorijoukkueena palkittiin Tahkon D- tyttöjen leirimestarit ja palkintoraati halusi myös huomioida Roihu tyttöjen superpesisjoukkueen ja Tahkon miesten ja A- poikien superpesisjoukkueet erinomaisista suorituksistaan.

Vuoden pelaajana palkittiin jo superpesiksen palkintogaalassa pöydän putsannut Juha Korhonen ja naisten vastaavan tittelin nimiinsä vei Vihdin Pallon naisten superpesisjoukkueen kantava voima Mari Sallinen. Vuoden valmentajan pystin kotiinsa vei Tahkon D- tyttöjen leirimestarijoukkueen monivuotinen valmentaja Markku Vahvelainen. Raitapaidoista vuoden tuomariksi valittiin jo vuoden ykköspesistuomarina palkittu Kati Rantala.

Kauden 2012 palkitut

Vuoden poikapelaaja
Vuoden tyttöpelaaja
Vuoden pelinjohtaja
Vuoden valmentaja
Vuoden tuomari
Vuoden nuorisotuomari
Vuoden seura-aktiivi
Vuoden seura-aktiivi
Vuoden juniorijoukkue
Vuoden aktiivisin tuomari
Vuoden miespelaaja
Vuoden naispelaaja
Vuoden junioriseura
Vuoden seura
Vuoden tuomariseura
Taistelijat
Toimintakilpailun parhaimmisto

Riku Hokkanen, Hyvinkään Tahko
Lotta Immonen, Vihdin Pallo
Markus Meriläinen, Vihdin Pallo
Markku Vahvelainen, Hyvinkään Tahko
Kati Rantala, Helsinki
Miko Kotiniemi, Espoo
Hanna-Mari Kesti, Espoon Pesis
Petri Makkonen, Keravan Pesis-Juniorit
Hyvinkään Tahkon D- tytöt
Matias Laukkanen, Hämeenlinna
Juha Korhonen, Hyvinkään Tahko
Mari Sallinen, Vihdin Pallo
Hämeenlinnan Paukku
Hyvinkään Tahko
Roihu
Tahko A- Super, Tahko Miehet Super, Roihu B- Tyttöjen Superpesis
Hämeenlinnan Paukku, Hyvinkään Tahko, Riihi-Pesis
Etukaari käyttöön D- tyttöjen sarjoihin

Sami Ritola
14.11.2012

Pesäpalloliitto on tehnyt päätöksen etukaaren käyttöön ottamisesta kaikissa D-tyttöjen virallisissa otteluissa. Liiton linjauksen mukaisesti myös Etelän Pesiksen sarjoissa pelataan ensi-vuonna etukaarellisilla juniorikentillä.

Päätöksen takana on huomiot D- tyttöjen taitotasosta, pelin luonteen vääristyminen ja erityisesti turvallisuusaspekti. Kaaren käyttövelvollisuus astuu voimaan 2013 alkaen.

Lisätietoa Pesäpalloliiton sivuilta tästä linkistä.
Etelän Pesiksen syyskokous

Sami Ritola
30.10.2012

Etelän Pesiksen sääntömääräinen syyskokous järjestetään Hyvinkäällä ravintola Harlekiinin tiloissa osoitteessa Kauppatori 1, Hyvinkää torstaina 15.11. klo 18:00 alkaen. Tilaisuutta edeltää alueen parhaiden palkitsemistilaisuus sekä kahvitarjoilu.

Kokousmateriaali on toimitettu jäsenseuroille. Tervetuloa!
PPL pelinjohtolisenssikoulutus

Sami Ritola
25.10.2012

Pesäpalloliitto on päättänyt lanseerata pelinjohtajien lisenssijärjestelmän pelikaudesta 2013 alkaen.

Toimiminen pelinjohtajana Superpesiksessä, Ykköspesiksessä, suomensarjassa, nuorten Superpesiksessä ja B-poikien SM-sarjassa edellyttää jatkossa lisenssikoulutuksen suorittamista.

Pelinjohtajien lisenssikoulutuksen tavoitteena on vahvistaa pelinjohtajien osaamista ja tietotaitoa, taata laadukkaampi pelaajatuotanto, täydentää valmentajapolkua ja lisätä pelinjohtajien arvostusta.

1-tason kaksipäiväinen pelinjohtajaseminaari on tarkoitettu miesten ja naisten Superpesiksen sekä miesten ykköspesisjoukkueille. Tarkempi ohjelma selviää lokakuun aikana. 2-tason yksipäiväinen koulutus on tarkoitettu naisten Ykköspesiksen, suomensarjojen, tyttöjen ja poikien Superpesiksen ja B-poikien SM-sarjan pelinjohtajille.

Etelä-Suomea lähinnä oleva koulutus järjestetään Hämeenlinnassa Sokos hotelli vaakunassa Su 18.11. klo 9-18. Lisätietoa koulutuksesta ja ilmoittautumiset tästä linkistä. Muut alustavat koulutuspaikkakunnat ovat: Oulu, Seinäjoki, Pori ja Joensuu. Kouluttajina toimivat Sami-Petteri Kivimäki sekä Risto Ojanperä, ja kaikki em. koulutukset järjestetään marraskuun aikana.
NPVT- koulutuksen I- osio 8.- 9.12. Varalassa

Sami Ritola
18.10.2012

NPVT koulutuksen I- osio, joka käsittelee pesäpalloilijan fyysisten ominaisuuksien kehittämistä, järjestetään Tampereen Varalan urheilupistolla 8.- 9.12.2012. Tilaisuuden kouluttajana toimii Mika Takalahti.

Koulutus on suunnattu C-ikäisten juniorijoukkueiden, nuorten superpesisjoukkueiden sekä suomensarjajoukkueiden valmentajille ja pelinjohtajille. Koulutus soveltuu myös erinomaisesti maakuntasarjajoukkueiden valmentajille ja pelinjohtajille. NPVT- tutkinto edellytetään valtakunnalliselle nuorisoleirille osallistuvalta joukkueelta.

Ilmoittautuminen tapahtuu Pesäpalloliiton verkkosivujen kautta tästä linkistä.
Nuoren Suomen juniorivalmentaja Espoosta

Sami Ritola
8.10.2012

Espoon Pesiksen valmentaja Tatu Suontausta vastaanotti valtakunnallisen vuoden 2012 Juniorivalmentaja -palkinnon Sinettiseuraseminaarissa 6.lokakuuta Helsingissä. Nuoren Suomen Sinettiseuratyöryhmä valitsi voittajan tiukan äänestyksen jälkeen monen hyvän ehdokkaan joukosta. Palkinnolla halutaan osoittaa aitoa arvostusta ja kunnioitusta seuravalmentajien korvaamatonta työtä kohtaan.

Vuoden Juniorivalmentajapalkinto on osa urheilukulttuurin respect-ajattelua. Nuori Suomi ja Veikkaus haluavat palkinnon myötä tukea ja kannustaa Sinettiseuroja palkitsemaan vuosittain oman seuran innostavan ja osaavan nuorten valmentajan. Kiertopalkinto on käytössä lähes 600 Sinettiseurassa. Valtakunnallinen vuoden Juniorivalmentaja valitaan vuosittain kaikkien Sinettiseurojen vuoden Juniorivalmentajien joukosta.

Positiivinen, kannustava, oikeudenmukainen ja hyväkäytöksinen.

Neljättä kertaa jaettava Veikkauksen mahdollistama valtakunnallinen Vuoden Juniorivalmentaja -palkinto myönnettiin Espoon Pesiksen Tatu Suontaustalle Sinettiseuraseminaarissa Helsingissä.

Suontausta aloitti valmennustyön kolme vuotta sitten kun seura pyysi häntä pikkusiskonsa joukkueen päävalmentajaksi. Aikaisempaa valmennuskokemusta on kertynyt pesiskoulutoiminnasta. Netin vuoden Juniorivalmentaja esittelyssä Suontaustaa kuvataan positiiviseksi, kannustavaksi, huomaavaiseksi, oikeudenmukaiseksi ja hyväkäytöksiseksi.

Valmennustyössä on parasta se, kun näkee pelkkiä huteja hakanneen 4.-luokkalaisen lyövän kakkospuolelta juoksun. Päänvaivaa aiheuttaa välistä murrosikäisten tyttöjen mielentilojen ymmärtäminen ja katsomon kärkeäkieliset vanhemmat”, kiteyttää Tatu Suontausta valmennuksen hyviä ja huonoja puolia.

Tutustu tarkemmin Tatu Suontaustaan valmentajana
Palkintosadetta Etelä-Suomeen

Sami Ritola
1.10.2012

Perinteinen pesäpalloliiton ja superpesiksen päätösristeily kokosi tänäkin vuonna pesisperheen päättämään pelikauttaan palkintosateen siivittämänä.

Etelä-Suomalaisittain palkintosade oli muikea, niin superpesiksen kuin pesäpalloliitonkin gaaloissa. Pesäpalloliiton gaalassa vuoden nuorisovalmentajana palkittiin Helsinkiläisen Roihun valmennustiimi ja vuoden lisenssiseurana, joka oli eniten kasvattunut lisenssipelaajamääräänsä prosentuaalisesti, Hämeenlinnan Paukku. Tuomaripuolella vuoden ykköspesistuomarina palkittiin Kati Rantala.

Heti kauden jälkeen oli selvää, että Superpesiksen gaalassa Juha Korhonen Hyvinkään Tahkosta tulee pokkaamaan tilastovoittajana niin tehopelaaja- kuin paras kärkilyöntitilaston voittajan pokaalin sekä Iltalehden Leijona-pelaaja ja Neste Oil-kultakypäräpelaajan palkinnot.

Illan tiimellyksessä Korhonen vieraili estraadilla vielä kahdesti voittaen ensimmäisenä arvostetun kultainen maila palkinnon, joka annetaan pelaajien äänestyksen perusteella kauden parhaalle sisäpelaajalle. Ilta huipentui Koren osalta vielä siihen kaikein halutuimpaan, eli vuoden miespesäpalloilijan titteliin. Nappikausi huipentui Korhosen osalta siis ansaittuihin huomionosoituksiin.

Naisten Superpesiksen puolella Vihdin Pallon Virpi Hukka pokkasi itselleen parhaan kärkilyöjän tittelin. Lisäksi Vihdin Pallon valmennusporras palkittiin vuoden valmennustiimi pokaalilla. Valitsijoilta ei ollut siis jäänyt huomaamatta Vipan erinomainen debyyttikausi superpesiksessä.

Kaikki palkitut ja lisää tarinaa tästä linkistä.
Tuomarien SM- kisoista hopeaa

Sami Ritola
23.9.2012

Perinteinen tuomarien pesäpalloturnaus kokosi jälleen tuomarikerhot ympäri maakuntia Tampereen Kauppiin taistelemaan Suomenmestaruudesta. Aiempien vuosien tapaan myös Etelä-Suomesta oli edustus paikalla ja joukkue pelasi totuttuun tyyliin Helsingin PP- tuomareiden nimen alla.

Lauantain ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui turnausta isännöivä joukkue, eli Hämen Pesäpallotuomarit. Hieman nihkeästi, varsinkin ulkopelin osalta, edennyt peli eteni tasaisesti loppuun asti, mutta kääntyi kuitenkin niukasti Helsingille.

Toisessa ottelussa, sateen jo hieman tauottua, vastaan asettui Etelä-Pohjanmaa. Tässä ottelussa Etelä-Suomalaiset saivat jo hieman ulkopeliäänkin toimimaan ja ottelu oli numerollisesti ensimmäistä ottelua selvempi. Lauantain ottelun jälkeen oli jo selvää, että Etelä-Suomeen oli varmistunut hopeamitalit. Kullan kiilto silmissään joukkue päättikin valmistautua loppuottelua varten perusteellisesti ja suuntasi tarkkailemaan loppuotteluvastustaja Kainuun liikkeitä, ja suuntasi heidän perässään kohti Tampereen yötä palaten vasta aamutuimaan.

Sateisessa säässä pelattu loppuottelu ei valitettavasti tarjonnut mitään uutta. Viimeiset vuodet tuomariturnauksia suvereenisti hallinnut Kainuun pelimiesten porukka ei antanut Helsingille mitään mahdollisuuksia, vaikka toiseen vuoroon asti tasaisesti edettiinkin. Kolmannessa vuorossa Kainuu iski viisi juoksua ja niittasi loppulukemat 9-3 taululle.

Seuraavana vuonna pelataankin sitten Helsingissä, sillä järjestysvuorossa on Helsingin PP- tuomarit.
Ottelutulokset ja sarjataulukko turnauksesta tästä linkistä.
Etulaiton 3/2012 julkaistu

Sami Ritola
21.9.2012

Etelän Pesiksen verkkojulkaisu etulaittoman kauden kolmas numero on julkaistu. Seuraava etulaittoman numero julkaistaan alustavasti vuoden vaihteessa.

Tässä numerossa pistetään pelikautta pakettiin ja julkaisu sisältää tarinaa muun muassa Roihun B- tyttöjen taipaleesta, sekasarjan turnauksista, liiton lanseeraamasta pelinjohtajalisenssistä ja tuomarien harjoittelusta.

Etulaittoman uusimman numeron löydät tästä linkistä.
PML- koulutus Vantaalla

Sami Ritola
17.9.2012

Etelän Pesis järjestää PML- koulutuksen Vantaalla sunnuntaina 18.11 klo 09- alkaen. Koulutus on suunnattu valmentajaksi aikoville ja pelaajien vanhemmille.

Koulutus sisältää luentoja lapsen kehitysvaiheet huomioivasta liikunnasta, käytännön harjoituksia lapsen monipuolisesta liikunnasta ja toimii erinomaisena pohjana lajitaitojen rakentamista varten.

Tarkempi aikataulu lähetetään myöhemmin ilmoittautuneille. Koulutuksen hinta on 60 euroa sisältäen koulutuksen, ruokailun ja koulutusmateriaalit.

Sitovat ilmoittautumiset koulutukseen 31.10.2012 mennessä tästä linkistä tai vaihtoehtoisesti sähköpostilla sami.ritola(ät)etelanpesis.fi tai puh. 040-5606078.

Osallistujapaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
C- ikäisten itä-länsi oli idän juhlaa

Sami Ritola
16.9.2012

Lauantaina 8.9.2012 Hämeensaaressa pelatuissa C-ikäisten tyttöjen ja poikien otteluissa Idän puoli oli molemmissa piirun verran vahvempi vastustajaansa.

Poikien ottelu puhallettiin käyntiin klo 11.00 poutaisessa säässä. Ilma oli mitä mainioin ja kahdella ensimmäisellä vuoroparilla Lännen joukkue otti selvän johtoaseman. Kolmanteen vuoropariin lähdettiin Lännen johtaessa ottelua 8-1. Mutta niinkuin kaikki tietävät, pesäpallossa kaikki on mahdollista ja näin Itä tuli ja näytti voimansa, ottaen johtoaseman 10-8. Viimeisessä vuoroparissa Idän joukkue vahvisti asemiaan 6 juoksun verran, eikä Lännen 4 juoksun kiriminen riittänyt jaksovoittoon. Ensimmäinen jakso Idälle lukemin 12-17.

Toisen jakson alkaessa sääherra näytti valtansa ja vettä satoi taivaan täydeltä. Liekö sateen vaikutusta, mutta toinen jakso oli huomattavasti vaisumpi molemmilta osapuolilta. Idän joukkue oli kahden vuoroparin jälkeen johtoasemassa1-4 ja kolmannessa vuoroparissa Länsi aloittavallaan tasoitti ottelun 3-4, johon Itä vastasi lopettavallaan 2 juoksulla. Lännen joukkueen heikko sisäpeli neljännen aloittavallaan ei tuottanut tulosta ja jaksovoitto Idälle lukemin 3-5. Ottelun lopputulos luvuin 0-2 Idän joukkueelle.

Lännen joukkueesta palkittiin 1. Sami Mäkelä ja 2. Eero Kuitunen sekä Idän joukkueesta 1. Eero Petäjä ja 2. Sakari Saarinen. Kentän parhaan pelaajan palkinnon plokkasi ansaitusti Teemu Maijanen loistavalla lukkaripelillään.

Tyttöjen ottelun alkaessa klo 14.00 sade pikkuhiljaa hellitti. Ottelu näytti jo alusta alkaen erittäin tasaväkiseltä ja ensimmäisen jakson neljännelle vuoroparille lähdettiin lukemissa 6-6. Idän aloittamalla vuoroparilla, he onnistuivat kolmesti kotiuttamaan etenijän kotipesän turviin ja näin ollen Länsi tuli tasoittavlleen altavastaajana lukemin 6-9. Tiukkaakin tiukempi tasoittava vuoro nähtiin ja Länsi puristi kuin puristikin jaksosta voiton itselleen lukemin 10-9.

Toisen jakson alussa nähtiin loistavia ulkopeli suorituksia ja juoksut olivat tiukassa. Kolmanteen vuoropariin lähdettiin Idän johtaessa ottelua 0-2. Länsi tästä suivaantuneena tuli sisävuorolleen ja näytti, kuinka pistekamppailuun noustaan mukaan, tehden juoksuja 5. Neljännen aloittavalla sisävuorolla Itä kuitenkin sisuuntui taasen ja paukutti loistavilla lyönneillä tilanteeksi 9-5. Viimeisellä tasoittavallaan 3 juoksua tehneen Lännen joukkueen yhteissaldo ei riittänyt jaksovoittoon, vaan jakso Idälle lukemin 8-9.

Supervuoroparissa Länsi ei loistavista yrityksistään huolimatta onnistunut yhteenkään kotiutukseen, joten ottelun ratkaisijaksi nousi Oona Mandelin loistava lyönti, jolla kotiin kipitti Tiia Vesterlund. Näin ottelun voitto Idälle lukemin 1-2.

Idän joukkueesta palkittiin 1. Elna Satokangas ja 2. Oona Mandell. Lännen joukkueen palkitut 1. Mira Pasanen ja 2. Heidi Jumppanen. Kentän parhaana palkittiin Riia Virto.
Maakuntasarjat loppumetreillä

Sami Ritola
13.9.2012

Maakuntasarjan etelä-lohkot lähestyvät päätöstään. Miesten puolella sarja on jo saatu päätökseen, mutta naisten puolella kauden huipennus on vielä kokematta.

Naisten maakuntasarjan lohkofinaalissa kohtaavat Tahko II ja Roihu II. Hyvinkäällä perjantaina 14.9 klo 17:30 pelattavassa ottelussa paikkana on lohkon voiton lisäksi paikka Suomensarjaan kaudeksi 2013. Aiemmin välierävaiheessa Roihu kaatoi Keravan ja Tahko Järvenpään joukkueen.

Miesten puolelle kaksinkertaisen runkosarjan jälkeen voittajaksi selviytyi Hyvinkääläinen Cobra Team, joka raivasi näin ollen itselleen Suomensarjapaikan kaudeksi 2013. Toiseksi sarjassa sijoittui Helsinkiläinen Puna-Mustat ja pronssia vei Vantaanjoen Juoksu.
Hyvinkään A- junioreille SM pronssia

Sami Ritola
9.9.2012

Hyvinkään Tahkon A- poikien superpesisjoukkue saavutti tänään SM- pronssimitallit. Paras kolmesta pelatussa pronssiottelusarjassa Tahko voitti aiemmin viikolla Siilinjärven vierasottelussa ja hankki näin erinomaiset asetetelmat sarjan katkaisemiseksi kotiotteluunsa Hyvinkäälle.

Tämä mahdollisuus käytettiinkin loistavasti hyväksi, ja näin 15 vuoden odotuksen jälkeen palattiin hyvinkäällä mitallikantaan tässäkin ikäluokassa.

Tyttöjen vastaavassa sarjassa helsinkiläisjoukkue Roihu taistelee niin ikään pronssimitalleista. Ensimmäisessä ottelussa Roihuttaret hävisivät niukasti Lapualle. Joukkueet kohtaavat toistamiseen torstaina 13.9 helsingin roihuvuoressa.

Lue lisää Tahkon mitallitunnelmista, ottelusta ja tuoreista mitallisteista Hyvinkään Tahko kotisivuilta.
C- ikäisten itä-länsi LA 8.9 Hämeenlinnassa

Sami Ritola
5.9.2012

Tulevana viikonloppuna ja tarkemmin ottaen lauantaina 8.9 pelataan Hämeenlinnassa Hämeensaaren kentällä alueen C- ikäisten itä-länsi ottelut. Tapahtuma alkaa poikien pelillä klo 11 ja jatkuu tyttöjen vastaavalla ottelulla klo 14 alkaen.

Tapahtuman aikana pelaajia ja kannustusjoukkoja palvelee hämeensaaren kioski klo 10-16 välisenä aikana.

Poikien lännen joukkuetta johtavat Markus Wirzenius ja Jyri Taanila. Joukkueessa pelaavat seuraavat pelaajat: Tony Vuorinen, Otto Vesala (Paukku), Santeri Hämäläinen, Elias Laine (Tahko C- Team), Sami Mäkelä, Jani Arponen (Lammi), Pasi Palmumäki, Santtu Jaatinen (Tahko Pro2013), Eero Kuitunen, Turo Sipilä (Kepe), Samppa Mielonen ja Valtteri Laaksonen (LMV)

Poikien idän peliä johtaa Martti Hoppi ja joukkueessa pelaavat: Sakari Saarinen, Jan Karjalainen (Pumu), Eero Petäjä, Teemu Innala, Lauri Böhm (Espoo Sininen), Aki Lento, Tuomas Saarinen (Espoo Valkoinen), Tuukka Grönberg, Jarkko Heinonen (Päpe), Teemu Maijanen, Frans Hoppi, Otto Honkanen (Kipe06)

Tyttöjen lännen joukkuetta johtaa Joni Manner ja joukkueessa pelaavat: Titta Siilin, Anni Tuomi, Riia Virto (Tahko DT), Elviira Levä, Maija Koisti, Sanimaria Selinko (Paukku), Heidi Jumppanen, Veera Virtanen, Minja Laakso (Tahko CT96), Kaisa Hilden, Mira Pasanen ja Sani Suokorte (Janakkala)

Tyttöjen idän joukkuetta johtaa Anni Muhonen ja Tiia Kantanen. Joukkueessa pelaavat: Laura Puhakka (Pumu), Riina Kallio, Satu Tuomisto (Espoo Sininen), Katri Rokkanen, Niina Vertanen (Päpe), Iita Turpela, Tiia Vesterlund, Elna Satokangas (Vipa), Sirpa Vehmas, Minka Leppänen (VJJ), Oona Mandell, Elli Haukkamaa (Kepe)
Etelän Pesiksen valmennusseminaari 13.-14.10.2012

Sami Ritola
31.8.2012

Etelän Pesiksen seurojen yhteinen valmennusseminaari järjestetään kisakeskus Pohjassa 13.- 14.10.2012 välisenä aikana.

Edellisvuoden tapaaman käsittelyssä on useita valmenuksellisia asioita, unohtamatta keskustelua ja yhteistyötä. Tässä osiossa pureudutaan mm. nuoren pesäpalloilijan fyysiseen- ja nopeusharjoitteluun. Seminaarissa on runsaasti käytännön harjoitusosioita luentojen lisäksi ja painopiste pyritään pitämään koko ajan käytännönläheisenä.

Seminaaripaketti sisältää koulutuksen ja materiaalin lisäksi täyden ylläpidon aterioineen ja majoituksineen. Kustnanus per henkilö on 100 euroa. Ilmoittautuminen 31.9 mennessä tästä linkistä.
Roihun superviikonloppu

Sami Ritola
31.8.2012

Alue- ja liitonsarjojen kääntyessä loppupuolelle on usealla paikkakunnalla tulevanakin viikonloppuna tarjolla valtavasti eri ikäluokan otteluita yleisölle.

Tästä hyvänä esimerkkinä on Helsinkiläisen Roihun viikonloppu, jolloin Roihuvuoren kentillä pelataan peräti 15 eri sarjan ottelua. Viikonlopun huipentaa sunnuntaina pelattava turnaus. Kaiken kaikkiaan sunnuntaina pelataan 9 ottelua !

Katso kaikkien otteluiden ja tapahtumien aikataulut Roihun tapahtumakalenterista
JPVT- koulutus 2.- 4.11.2012 Hyvinkäällä

Sami Ritola
30.8.2012

Etelän Pesis järjestää Junioripesis valmentaja koulutuksen Hyvinkäällä 2.– 4.11.2012.

Koulutus alkaa perjantaina 2.11 klo 18 ja päättyy noin klo 21. Lauantaina ja sunnuntaina päivät alkavat aamusta klo 09 ja kestävät noin klo 17 asti. Koulutuksen hinta on 125 euroa. Ennakkotiedot ohjelmineen tullaan toimittamaan suoraan osallistujille sähköpostitse.

Koulutukseen ilmoittautuminen sunnuntaihin 16.9.2012 mennessä joko tästä linkistä tai sähköpostilla sami.ritola(ät)etelanpesis.fi. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä täydelliset yhteystietosi sisältän osoite, puhelin ja sähköpostitiedot sekä seurasi.

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Vantaan Rekolassa D-ikäisten Itä-Länsi

Sami Ritola
29.8.2012

Päiväkummun Pesis järjesti tämän vuoden Etelän Pesiksen 13-14 -vuotiaiden Itä-Länsi-ottelut Vantaalla 18.8. Aurinkoisessa säässä pelattiin ensimmäisenä tyttöjen D-ikäisten ottelu, jossa Idän pelaajat tulivat Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Vihdistä, Vantaalta ja Helsingistä (PuMu).

Lännen joukkueen muodostivat Espoo, Lahti, Janakkala, Kerava, Hämeenlinna ja Roihu Helsingistä. Länsi voitti ottelun 0-2, juoksuin 11-12 ja 13-14. Ottelu oli tiukka ja hienoja kunnareita nähtiin molemmilta joukkeilta. Kentän paras pelaaja oli oli Janan Senni Korhonen.

D-poikien alemman jatkosarjan pelissä olivat vastakkain Idän joukkueessa LMV, Lammi, Roihu, Paukku ja PäPe sekä Lännessä Espoo, RiiPe ja Tahko. Itä kiri ensimmäisessä vuoroparissa Lännen etumatkan tilanteeseen 4-4. Länsi aloitti hienosti 4:llä juoksulla 2. jakson, jonka voitti 3-8 ja siis koko ottelun lukemin 0-1. Kentän paras pelaaja oli Tahkon Luukas Levänen.

Viimeisenä pelattiin D-poikien ylemmän jatkosarjan ottelu, jossa Idän joukkueen pelaajat tulivat KePestä, KiPestä, Roihusta ja PäPestä. Lännen pelaajat olivat Espoosta, Vipasta, RiiPestä ja Tahkosta. Länsi vei 1.jakson tiukan pelin jälkeen 1-4 ja 2.jakson upeasti 6-18. Pelissä nähtiin juoksujen lisäksi hienoa ulkopeliä ja Länsi vei voiton helteisessä säässä 0-2. Kentän paras pelaaja oli Espoon Pesiksen Matias Kauppinen.

Lue lisää tapahtumasta Päiväkummun Pesiksen sivuilta.
D- ikäisten itä-länsi ottelut 18.8 Vantaalla

Sami Ritola
18.8.2012

Lauantaina 18.8.2012 pelataan Vantaalla Rekolan hiekkatekonurmella alueen D-ikäisten Itä- Länsi ottelut.

Pelejä on kaiken kaikkiaan kolme, joista päivän aloittaa klo 10 Tyttöjen Itä-Länsi. Kello 12:30 vuoron saavat pojat, joista ensimmäisenä pelaavat alemman jatkosarjan pelaajat. Päivän huipentaa D- poikien ylemmän jatkosarjan ottelu, joka alkaa klo 15:00.

Otteluiden ajan yleisöä ja pelaajia palvelee puffa ja perheen pienemmille tarjolla on myös koira-ajelua. Paikalla on myös bändi soittamassa toisella väliajalla. Tervetuloa siis paikalle seuramaan ikäluokan parhaimmiston otteita!
Roihun B-tytöt pelaavat historiallisesti välieriss

Sami Ritola
16.8.2012

Tappio Susirajalle, jakson menetys Vuokatille, tappio Raumalle. Kovin ruusuisesti ei alkanut helsinkiläisen Roihun B-tyttöjen jatkosarjataivallus, mutta sitä on turha muistella. Sarjan lopussa joukkueen sijoitus on komeasti neljän parhaan joukossa.

B-tyttöjen SM-sijoituksia on tilastoitu kaudesta 1977 lähtien. Vain kerran on pääkaupunkiseudun joukkue yltänyt mitaleille, kun Roihu vei mestaruuden 1985.

Välieräpaikka varmistui, kun Seinäjoki kompastui Vimpelissä toisella jaksolla. Roihun sijoitus jatkosarjassa on vähintään neljäs, mutta ainakin kolmospaikka on joukkueen omissa käsissä. Päätösottelussa asettuu vastaan nimenomaan Seinäjoki.

Roihun menestys on noteerattu myös arvo-otteluvalinnoissa. Anna Hellsten ja Henni Kauppinen pelasivat Sotkamon Itä-Lännessä, Johanna Pakarinen oli mukana jo vuosi sitten Kouvolassa. Valinnat kertovat omaa kieltään joukkueen lyöntivoimasta ja erityisestä vahvuudesta sisäpelissä.

B-tyttöjen jatkosarjan voiton on varmistanut Fera Raumalta. Lapua ja Susiraja tarvitsevat pisteen sinetöidäkseen välieräpaikkansa. Seinäjoki ja Vuokatti kyttäävät mahdollisia yllätyksiä.
E- ikäisten itä-länsi

Sami Ritola
14.8.2012

Janakkalan kansanpuiston pesisareena toimi tänä vuonna E- ikäisten tyttö- ja poikajunioreiden alueellisten itä-länsi otteluiden näyttämönä.

Poikien ottelu alkoi vahvalla idän näytöksellä sillä itä vei ensimmäistä jaksoa mielin määrin voittaen sen 17-5. Toiselle jaksolle pelinjohtaja Petri Käkösen käärmekeitokset purivat sillä kentälle rynnisti aivan uudenlainen länsi. Jakso vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen lännelle 15-11 ja jaksot tasan. Tässä vaiheessa aikataulullisista syistä ottelu julistettiin päätökseen ja näin ollen ottelu päättyi tasan 1-1 (17-5, 11-15).

Poikien lännen ykköspalkinnolla palkittiin Kaapo Kalmari ja kakkospalkinnolla Joosua Rättö. Idän ykkönen oli Henri Ijäs ja kakkonen Anton Kelo. Koko ottelun parhaana, eli kentän parhaana palkittiin Aatu Haukkamaa.

Tyttöjen ottelu oli sen sijaan tasaista alusta loppuun. Ensimmäisen jakson vei länsi lukemin 8-6. Toisella jaksolla asetelmat muuttuivat ja itä korjasi jakson kotiinsa juoksuin 9-6. Siirryttiin suoraan kotiutuslyöntikilpailuun, jossa tällä kertaa paremmin onnistui länsi voittaen sen juoksuin 4-2. Näin koko ottelun voitto lännelle jaksoin 2-1 (8-6, 6-9, 4-2k).

Tyttöjen idän ykkösenä palkittiin Netta Kuusisto ja kakkosena Ronja Hyttinen. Lännen ykköspalkinnon pokkasi itselleen Liinu Turpela ja kakkospalkinnon Netta Tuusjärvi. Tyttöjen arvo-ottelun parhaana palkittiin Annamaija Suontausta.

Tyttöjen ottelun jälkeen pelatussa itä-länsi hitteri haasteottelussa voiton vei lännen joukkue lukemin 4-2.
Satakunta voittoihin C aluejoukkueturnauksessa

Sami Ritola
12.8.2012

Satakunnan tyttö- ja poikajoukkueet olivat täyttä rautaa tänään pelatussa C- ikäisten aluejoukkueturnauksessa Tampereen Kaupissa.

Kolmen maakunnan väliseksi, Etelä-Pohjanmaan ja Hämeen jäädessä pois, supistunut turnaus pelattiiin sarjamuotoisesti. Poikien puolella Satakunta voitti turnauksen avausottelussa Etelä-Suomen 8-4 ja toisessa ottelussaan Varsinais-Suomen 12-0. Hopean ratkaiseessa ottelussa Etelä-Suomen pojat löivät VS Pesiksen yhdistelmän niin ikään luvuin 12-0, ja varmistivat näin toisen sijan turnauksessa.

Tyttöjen puolella Etelä-Suomi koki ensimmäisessä ottelussa tappion turnauksen mestareille Satakunnalle selvin luvuin 7-0. Satakunnan voittaessa selvästi VS Pesiksen lukemin 16-1, ratkaistiin turnauksen kakkossija VS Pesiksen ja Etelä-Suomen kesken. Turnauksen tiukimman ottelun jälkeen Etelä-Suomi vei hopeasijan voittaen VS Pesiksen 10-6.
C- ikäisten aluejoukkueturnaus 12.8

Sami Ritola
10.8.2012

C- ikäisten aluejoukkueturnaus pelataan Tampereen Kaupissa sunnuntaina 12.8 klo 10:00 alkaen. Tulessa ovat Etelä-Suomen tyttö- ja poikajoukkueiden lisäksi joukkueet myös Satakunnasta, Varsinais-Suomesta ja Hämeestä.

Tyttöjen joukkuetta luotsaavat parivaljakko Matti Selkälä ja Ilkka Surakka ja joukkueessa pelaavat: Elna Satokangas, Emilia Helminen, Iita Turpela, Katri Rokkanen, Maria Ritola, Catarina Höglund, Mira Pasanen, Oona Mandell, Petra Vepsäläinen, Sara Tuomisto, Tiia Vesterlund, Venla Wahlman ja Wilma Hämäläinen

Poikien pelinjohtokaksikkona toimivat Lauri Helin ja Markus Wirzenius. Joukkueeseen on valittu seuraavat pelaajat: Tony Vuorinen, Markus Happo, Lauri Linden, Tuomas Tyni, Samu Saarinen, Roope Yrjänen, Samuli Sinkkonen, Patrik Lahti, Lauri Böhm, Erik Lahti, Juuso Ahlroos ja Eero Petäjä
E- ikäisten itä-länsi 11.8 Janakkalassa

Sami Ritola
8.8.2012

E- ikäisten alueelliset itä-länsi ottelut pelataan tulevana viikonloppuna lauantaina 11.8 Janakkalassa Kansanpuiston kentällä. Päivän aloittaa poikien ottelu, joka mitellään klo 11-13 välisenä aikana. Tyttöjen ottelu, joka päättää tapahtuman, alkaa klo 14.

E- tyttöjen idän joukkuee koostuu Kuusankosken Puhdin, Kinnarin Pesiksen, Keravan Pesis-Junioreiden ja Janakkalan Janan pelaajista. E- tyttöjen lännen joukkuetta edustaa Espoon Pesiksen, Roihun, Vihdin Pallon, Hämeenlinnan Paukun ja Hyvinkään Tahkon pelaajat.

Poikien puolella lännen joukkue on valittu Hyvinkään Tahkon, Vihdin Pallon, Hämeenlinnan Paukun, Puna-Mustien ja Roihun pelaajista. Idässä sen sijaan pelavaat Keravan Pesis-Junioreiden, Riihi-Pesiksen, Espoon Pesiksen, Vantaanjoen Juoksun sekä Kinnarin Pesiksen pelaajat.

Tervetuloa seuraamaan otteluita, kioski palvelee yleisöä koko tapahtuman ajan.
D- ylialueellinen sarja päätökseen

Sami Ritola
7.8.2012

Etelä-Suomi, Satakunta ja Varsinais-Suomi ovat lanseeranneet kuluvalle kaudelle D-ikäisten ylialueellisen sarjan. Sarjataulukkoa ei pidetä, eikä lähtökohtaisesti otella oman maakunnan joukkueita vastaan, mutta pelaajien kesään ylialueellinen sarja on tuonut lisää mielenkiintoa.

Tavoitteena on ollut, ettei aina tarvitse pelata samaa naapuriseuran joukkuetta vastaan. Pelaajat kehittyvät lajitaidoissa ja tutustuvat toisiinsa yli aluerajojen. Lisäksi kovempi tasoiset pelit kehittävät pelaajia ja vievät joukkueita eteenpäin.

Ylialueelliseen sarjaan ovat kauden mittaan osallistuneet poikien puolella Espoon Pesis, Hyvinkään Tahko, Jokioisten Koetus, Kankaanpään Maila 1, Kankaanpään Maila 2, Keravan Pesis-Juniorit, Laitilan Jyske, Loimaan Palloilijat Junioripesis ja Riihi-Pesis Riihimäeltä. Tyttöjen sarjassa ovat pelanneet Fera Raumalta, Hyvinkään Tahko, Janakkalan Jana, Kankaanpään Maila, Keravan Pesis-Juniorit, Laitilan Jyske, Mynämäen Vesa, Pesäkarhut Porista, Pöytyän Urheilijat 1 ja Pöytyän Urheilijat 2.

Yli-alueellisen sarjan tulokset löydät tulospalvelun sivulta.
Etulaiton 2/2012 julkaistu

Sami Ritola
4.8.2012

Etelän Pesiksen verkkojulkaisu etulaittoman kauden toinen numero on julkaistu. Seuraava etulaittoman numero julkaistaan alustavasti pelikauden jälkeen syys-lokakuussa.

Tässä numerossa tarinaa muun muassa Hämeenlinnan Pesiskoululuista, valtakunnallisista- ja alueleireistä, Hyvinkään tulevasti itä-lännestä, maakuntasarjoista sekä lady-pesiksestä.

Etulaittoman uusimman numeron löydät tästä linkistä.
Menestystä alueellemme Suurleiriltä

Sami Ritola
6.7.2012

Juuri päättynyt valtakunnallinen D- ikäisten Suurleiri, joka pelattiin 106 joukkueen voimin Varkaudessa, toi menestystä niin poika- kuin tyttöpuolellakin etelä-suomen joukkueille.

Tyttöjen kilpasarjan voiton vei, otteluakaan häviämättä, Hyvinkään Tahko. Poikien puolella turnauksessa yhden tappion kokenut samaisen seuran poikajoukkue sijoittui hienosti kolmanneksi. Pelisarjan puolella, jossa ratkaistiin sijoitukset 24- joukkueen kilpasarjan ulkopuolella, saavutettiin myös hyviä tuloksia alueemme joukkueilta.

Turnauksen loppusijoituksen nähtävissä tästä linkistä.
Etelän lady-pesis turnaus

Sami Ritola
21.6.2012

Etelän Pesiksen lady-pesis turnaus pelattiin lauantaina 16.6 aurinkoisessa vantaan martinlaakson hiekkatekonurmella. Joukkueita oli saapunut kaiken kaikkiaan neljä: Vantaalta, Espoosta, Kirkkonummelta ja Keravalta. Turnauksen paikallisista järjestelyistä vastasi ansiokkaasta Vantaanjoen Juoksu.

Ottelut olivat tasaisia ja kaikki joukkueet saivat useita onnistuneita suorituksia. Tulosten valossa menestyksekkäimmin pelasi Keravan ladyt, jotka voittivat kaikki kolme otteluaan.

Osa joukkueista matkaa tästä valtakunnalliseen lady-pesis turnaukseen turkuun, joka pelataan 1. -2.9 kupittaalla. Turnauksen tulokset: Vantaa - Espoo 7-10, Kirkkonummi - Vantaa 8-3, Espoo - Kerava 6-15, Espoo - Kirkkonummi 5-6, Kerava - Vantaa 10-9 ja Kirkkonummi - Kerava 5-7
Harrastepesiksen SM- kisat Tampereella

Sami Ritola
21.6.2012

Rennon liikunnalliset Harrastepesiksen SM-kisat pelataan Tampereen Kaupin urheilupuistossa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 28.-29.7. Muistathan ilmoittautua mukaan viimeistään 8.7.

Rennon liikunnalliset Harrastepesiksen SM-kisat pelataan Tampereen Kaupin urheilupuistossa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 28.-29.7. Muistathan ilmoittautua mukaan viimeistään 8.7. Ottelut alkavat lauantaina klo 9 ja päättyvät sunnuntaina viimeistään klo 17. Pelialustoina on kolme hiekkatekonurmipintaista kenttää ja yksi hiekkakenttä. Turnaus on perinteisesti kerännyt kaikentasoisia joukkueita eri puolilta Suomea. Tampere onkin elämyksellinen kesäkaupunki, joka tarjoaa monipuolista oheisohjelmaa otteluiden lomaan.

Sarjoja on valittavana neljä. Naisten sarjan ja sekasarjan lisäksi miehille on sekä kilpa- että höntsysarja. Turnaukseen eivät voi osallistua pesäpallon yläsarjojen pelaajat.

Rennon liikunnalliset Harrastepesiksen SM-kisat pelataan Tampereen Kaupin urheilupuistossa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 28.-29.7. Muistathan ilmoittautua mukaan viimeistään 8.7. Ottelut alkavat lauantaina klo 9 ja päättyvät sunnuntaina viimeistään klo 17. Pelialustoina on kolme hiekkatekonurmipintaista kenttää ja yksi hiekkakenttä. Turnaus on perinteisesti kerännyt kaikentasoisia joukkueita eri puolilta Suomea. Tampere onkin elämyksellinen kesäkaupunki, joka tarjoaa monipuolista oheisohjelmaa otteluiden lomaan. Sarjoja on valittavana neljä. Naisten sarjan ja sekasarjan lisäksi miehille on sekä kilpa- että höntsysarja. Turnaukseen eivät voi osallistua pesäpallon yläsarjojen pelaajat. Osallistumismaksu, 200 euroa/joukkue, laskutetaan ilmoittautumisajan umpeuduttua. Turnausjärjestäjät ovat varanneet edullista majoitusta Varalan urheiluopistolta, edullisimmillaan hintaan 29,50 €/henkilö.

Ilmoittautuminen ja lisätietoa tästä linkistä.
Etelä-Suomen alueleiri päätökseen

Sami Ritola
11.6.2012

Etelä-Suomen E- ja F- ikäisten alueleiri Keravalla sekä Espoon D- ikäisten leiri on saatu päätökseen. Kaiken kaikkiaan 800 lasta ja 57 joukkuetta pelasi 12 kentällä useita laadukkaita otteluita niin uusia kuin vähemmän tuttujakin vastustajia vastaan ympäri Suomen maan.

D- poikien kilpasarjan mestariksi pelasi Tahko Pro2013. D- tyttöjen sarjan voiton vei Päpe Vantaalta. Poikien pelisarjan mestaruuden nappasi tyttöjoukkue Tahko DT98.

Keravalla E- poikien sarjan dominoivin isännän elkein vei Kepe. Tyttöjen puolella mestaruuskannua nosteli joukkue Kymenlaaksosta, Kuusankosken Puhti E00.

Lopulliset sarjasijoitukset pääset katsomaan tästä linkistä. F- ikäisten sarjassa joukkueet eivät pelanneet kaikkia vastaan ja sarjataulukkoja ei pidetty. Alueleirin tulokset nähtävissä tämän linkin takaa. D- ikäisten tulokset päivittyvät lähiaikoina välisarjojen osalta.
Alueleiri alkaa !

Sami Ritola
7.6.2012

Etelä-Suomen D-, E- ja F- ikäisten alueleiri alkaa 57 joukkueen voimin huomenna perjantaina. D- ikäiset pelaavat Espoossa ja E- ja F- ikäiset Keravalla. Järjestelyt ovat loppusuoralla ja tarkoitus on saada taas yksi ikimuistoinen leirikokemus kaikille osallistujille.

Otteluohjelmat ja tulokset löytyvät pesistulospalvelusta tästä
Pesäpallon mediaottelu

Sami Ritola
31.5.2012

Jo 13. kerran pelattava Pesäpalloliiton ja Median ystävyysottelu elää ajan hermolla. Uusina yhteistyötahoina ovat mukana kansainvälistymistä edustava Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry ja Suomessa järjestettäviä suurtapahtumia edustava yleisurheilun EM-hanke.

Mediaottelu pelataan Järvenpään Kinnarin pesäpallokentällä maanantaina 4. kesäkuuta klo 18 alkaen. Median joukkueessa kokemusta edustaa alusta asti mukana ollut YLE Urheilun toimittaja Mikko Hannula ja uusia tuulia kentälle tuo Urheilulehden toimittaja Janne Eerikäinen. Parin välivuoden jälkeen comeback-ottelussaan iskee Puoli Seitsemän –ohjelmasta tuttu Mikko Kekäläinen. Voitonnälkää ei puutu ainakaan selostajalegenda Antero Mertarannalta, joka on toipunut Suomen jääkiekkomaajoukkueen mitalittomasta esityksestä kotikisoissa ja halajaa paluuta menestyksen tielle.

Viime vuosien takkuiset peliesitykset ovat pakottaneet Pesäpalloliiton vahvistamaan joukkuettaan. Keihäänheiton MM-pronssinainen Mikaela Ingberg näyttää, miten pitkälle pesäpallo kantaa. Terveisensä Helsingissä 27.6.–1.7. järjestettävien yleisurheilun EM-kisojen organisaatiosta tuo myös pääsihteeri Esa Honkalehto. Pitkän linjan Hyvinkään Tahkon pesäpalloilija pitää yhä hallussaan miesten Superpesiksen yhden ottelun tuotujen juoksujen ennätystä.

Hyväntekeväisyys-teema näkyy vahvasti tämän vuoden ottelussa. LiiKe ry:n esittelypisteellä on mahdollisuus katsoa Miljoonia koppeja -pesäpallovideota, joka on kuvattu Mnazimojan koululla Tansaniassa. Toimintaa on tarkoitus viedä voimakkaasti eteenpäin, sillä liikunta on osoittautunut erinomaiseksi kehitysyhteistyön edistäjäksi ja voimavaraksi. LiiKe ry ottaa vastaan sekä mobiililahjoituksia (lähetä viesti PALLO numeroon 16499, viestin hinta 10 €), kuukausittaista tukea suoraveloituksena että esimerkiksi käytettyjä ja uusia urheiluvälineitä, joita voi mieluusti jättää mediaottelun esittelypisteelle. Otteluun ei ole sisäänpääsymaksua.

Pesäpallon mediaottelu järjestetään yhteistyössä Suomen Pesäpalloliiton, Superpesiksen ja Kinnarin Pesis 2006 kesken.
Koulupesiksen lopputurnaus

Sami Ritola
30.5.2012

Perinteinen uudenmaan ala-asteiden koulupesiksen lopputurnaus järjestettiin Keravalla Koivikon hiekkanurmella keskiviikkona 30.5. Mukana oli sekä tytöissä, että pojissa mestarijoukkueet Nurmijärveltä, Järvenpäästä, Hyvinkäältä, Keravalta. Lisäksi turnaukseen osallistui Järvenpään poikien mestarijoukkue.

Poikien loppuottelussa kohtasivat Järvenpää ja Espoo. Tiukan finaalitaiston voittajaksi selvisi loppujen lopuksi juoksun erolla Espoon päiväkehrän koulu. Kolmanneksi sijoittui Hyvinkää, neljänneksi Nurmijärvi ja viidenneksi Järvenpää.

Tyttöjen finaalissa kohtasivat Espoo ja Hyvinkää, joista jälkimmäinen korjasi potin voittamalla Espoon juoksuin 16-10. Pronssiottleussa kohtasivat Kerava ja Nurmijärvi, jossa Kerava oli tyly emäntä voittaen ottelun selvästi 11-2.
8.6 Sotkamon Jymy - Kouvolan Pallonlyöjät

Sami Ritola
28.5.2012

Sotkamon Jymy palauttaa huippupesäpallon syntysijoilleen Helsinkiin, kun hallitseva pesäpallon Suomen mestari kohtaa neljästi peräkkäin välieriin yltäneen Kouvolan Pallonlyöjät Sonera Stadiumilla perjantaina 8.6 klo 18:30.

Aiempien vuosien tapaan alueemme juniorijoukkueet pääsevät sisään otteluun pelipaita päällään ilmaiseksi. Kokoontuminen tapahtuu 18:15 pääportin edessä, josta pelipaidalliset juniorit päästetään yhteisesti ottelualueelle. Sisäänpääsy edellyttää oman seuran pelipaitaa.

Liput otteluun maksavat 12 euroa, joista Jymy lahjoittaa 2 euroa jokaisesta katsojasta Pelastakaa Lapset Ry:n sijaisperhetoimintaan.
Pesäpalloyhteisöä on kohdannut suuri suru

Sami Ritola
26.5.2012

Hyvinkäällä perjantain ja lauantain välisenä yönä tapahtunut traaginen ampumavälikohtaus on vaatinut kaksi kuolonuhria. Seitsemän ihmistä on loukkaantunut. Toinen menehtyneistä on Hyvinkään Tahkon superpesisjoukkueeseen kuulunut nuori pelaaja.

Uhrien muistoa kunnioittaakseen Etelän Pesiksen alueella ei pelata alue- eikä maakuntasarjassa otteluita sunnuntaina 27.5.

Etelän Pesis ja koko Etelä-Suomen pesäpalloväki ottavat osaa läheisten suruun.
Maakuntasarjojen kausiennakot

Sami Ritola
24.5.2012

Maakuntasarjakauden ennakkopaketit ovat julkaistu. Käy katsomassa ja tutustu miten pelinjohtajat ovat rankanneet eri joukkueet ja kuka operoi suurimmalla budjetilla sekä kuka hakee sarjanousua ja kenellä sen sijaan on tavoitteena sarjapaikan uudistaminen.

Kauden ensimmäiset pelit ovat jo takana, ja ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että kärkeen arvioidut joukkueet ovat maineensa veroisia ja ovat valmiita taistelemaan kärkipaikoista.

Miesten maakuntasarjan etelä-lohkon ennakkopaketti saatavissa tästä linkistä ja naisten vastaava tästä linkistä.
Aluesarjojen itä-länsi ottelut

Sami Ritola
18.5.2012

Perinteisten Etelän Pesiksen aluesarjojen itä-länsi otteluiden järjestäjät ja ajankohdat ovat päätetty.

C- ikäisten alueen parhaat mittelevät paremmuudestaan lauantaina 4.8 Hämeenlinnan hämeensaaren hiekkatekonurmella. Tästä tasan viikon päästä 11.8 vuorossa ovat alueen E- ikäiset, jotka kohtaavat toisensa Janakkalassa kansanpuiston pesäpallopyhätössä.

D- ikäisten itä-länsi ottelut pelataan tänä vuonna Vantaalla Rekolan hiekkatekonurmella niin ikään lauantaina 18.8. Lisätietoa tapahtumista julkaistaan lähempänä ajankohtaa ja joukkuetiedotukset seuraavat myös lähempänä tapahtumia.
Tuomarilista julkaistu

Sami Ritola
17.5.2012

Etelä-Suomen tuomarien yhteystietolista on nyt saavuttanut lähes loppulisen muotonsa ja näin ollen se on julkaistu. Alueellamme on ennätykselliset 702 kortillista tuomaria valvomassa otteluiden säännönmukaista kulkua.

Nuorisotuomareiden ja aikuisten tuomarimäärien tasapaino on myös ilahduttava. Nuorisotuomareita, eli alle 18 vuotiaita tuomarinalkuja, on kaiken kaikkiaan 307. Seuroistamme eniten tuomareita määrällisesti on Roihussa, jossa otteluita tuomitsee lähes sata tuomaria.

Aiempien vuosien tapaan tarkemmat yhteystiedot ovat nähtävissä jäsensivuilla. Julkiselta puolelta löytyvät vain ylempien sarjatasojen tuomareiden yhteystiedot. Tuomaripulan yllättäessä suositeltava lähestymistapa on seurojen tuomarivastaavien kautta.
D- poikien yli-alueellinen turnaus

Sami Ritola
14.5.2012

D- ikäisten yli-alueellisen poikien etelä-suomen turnaus järjestetään tulevana lauantaina 19.5 hyvinkäällä. Laitilan joukkueen vetäytymisen seurauksena hyvinkään turnauksessa esiintyy etelä-suomesta myös Kinnarin Pesiksen joukkue yhden pelin verran.

Ottelut pelataan kolmella kentällä alkaen aamu yhdeksästä. Viimeiset ottelut päättyvät klo 18, jonka jälkeen viimeisetkin joukkueet pääsevät kotimatkalle. Otteluiden lomassa niin pelaajia kuin kannustajiakin palvelee kioskit joka kentällä.

Otteluaikataulu:

Pihkala: Hyvinkää - Jokioinen 09-11 ja Jokionen - Kankaanpää I 11-13
Sveitsi: Kerava - Kinnari 10-12 ja Kankaanpää I - Hyvinkää 14-16
Viertola: Espoo - Loimaa 10-12, Kankaanpää II - Espoo 12-14, Loimaa - Kankaanpää II 14-16 ja Kerava - Jokioinen 16-18
Liitonsarjojen tuomariohjelma julkaistu

Sami Ritola
2.5.2012

Etelä-Suomen alueen liitonsarjojen tuomariohjelma on julkaistu ja se löytyy nyt ja jatkossa päivitettynä tuomaroiminnan alta. Kaiken kaikkiaan runkosarjojen osalta alustavasti Etelä-Suomessa on 246 liitonsarjojen ottelua, jonka päälle tulevat jatko-otteluiden tuomaritehtävät.

Tuomaritehtävät alkavat tänään 2.5 tyttöjen superpesiksen ottelulla Roihuvuoressa ja viimeiset runkosarjojen sarjakierrokset pelataan elokuussa. Tuomarien yhteystietolistat julkaistaan lähiaikoina ja siitä tiedotetaan erikseen.

Tuomariohjelmiin pääset kätevästi tästä linkistä.
Sarjakausi alkaa

Sami Ritola
26.4.2012

Pitkä odotus on taas päättynyt ja kevät on koittanut. Varma kevään merkki on aluesarjojen käynnistyminen. Kauden ensimmäisenä otteluna pelataan tänään 26.4 C- tyttöjen sarjan ottelu Tahko DT - Tahko CT96, jossa mitataan C- ikäluokan hyvinkään tämän hetken valtiatar.

Hallinnollisella puolella alueen kilpailumääräykset ovat päivitetty ja kauden uutuutena on lisätty ohjeistus kentän vanhimman roolista, joka tämän vuoden osalta toimii suosituksena seuroille. Lisäksi kaikki yli-ikäisyys anomukset on käsitelty ja listaus yli-ikäisisitä pelaajista löytyy kilpailutoiminnan alta.

Yhtenä kauden kohokohdista toimii Etelä-Suomen alueleiri, johon on ilmoittautunut jo 56 joukkuetta. Leirijärjestelyt ovat hyvällä mallilla ja odotettavissa on erinomainen leiri niin keravalla kuin espoossakin. Muista merkittävistä alueellisista tapahtumista alueen itä-länsi otteluiden päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin, kun hakuprosessi on päättynyt.
PPL kevätkokous

Sami Ritola
23.4.2012

Suomen Pesäpalloliitto piti perjantaina 20.4 sääntömääräisen kevätkokouksen Jyväskylässä, jossa hyväksyttiin kokousväen toimesta mm. kauden 2011 toiminta- ja tilikertomus.

Samaisen kevätkokouksen yhteydessä Roihussa vaikuttavalle Tytti Salmiselle myönnettiin tunnustukseksi Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tekemästä työstä Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitalli.

Kevätkokousta seurasi lauantaina järjestetty seuratoiminnanseminaari, joka keräsi mukavasti lajiihimisiä paikalle. Äänessä seminaarissa olivat mm. huippu-urheilun muutostyöryhmän puheenjohtaja Jukka Pekkala sekä SLU:n pääsihteeri Teemu Japisson.
PML- koulutus Lammilla

Sami Ritola
14.4.2012

Etelän Pesis järjestää PML- koulutuksen Lammilla Konnarin koululla lauantaina 21.4 klo 09- alkaen. Tilaisuuden pääkouluttajana toimii Marita Huikari ja koulutus on suunnattu valmentajaksi aikoville ja pelaajien vanhemmille.

Koulutus sisältää luentoja lapsen kehitysvaiheet huomioivasta liikunnasta, käytännön harjoituksia lapsen monipuolisesta liikunnasta ja toimii erinomaisena pohjana lajitaitojen rakentamista varten.

Tarkempi aikataulu lähetetään myöhemmin ilmoittautuneille. Koulutuksen hinta on 60 euroa sisältäen koulutuksen, ruokailun ja koulutusmateriaalit.

Sitovat ilmoittautumiset koulutukseen 19.4.2011 mennessä tästä linkistä.

Osallistujapaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Maakuntasarjojen sarjaohjelmat julkaistu

Sami Ritola
11.4.2012

Miesten ja naisten maakuntasarjan etelä-lohkon sarjaohjelmat on julkaistu. Naisten maakuntasarjassa pelataan yhteensä 11- ja miesten puolella 9 joukkueen voimin. Sarjojen voittajat nousevat Suomensarjaan kaudeksi 2013.

Miehissä kausi avataan 14.5, jolloin mittaa toisistaan ottavat Vantaa ja Vihti martinlaakson hiekkanurmella. Naisten puolella kausi päästään avaamaan jo 12.5, jolloin Keravan uudella hiekkanurmella vastakkain asettuvat lohkon kaksi voittajasuosikkia Kerava ja Lahti.

Sekä miesten, että naisten sarjat päättyvät syyskuun alussa. Miesten sarjaohjelman löydät tästä ja naisten tästä linkistä.
Kirjurikoulutuksia

Sami Ritola
1.4.2012

Pesäpallo-ottelua ei voi pelata ilman pöytäkirjaa saati ilman pöytäkirjan pitäjää. Etelän Pesis ja sen jäsenseurat järjestävät useita kirjurikoulutuksia ympäri maakuntaa, jossa käydään läpi niin nk. ison- kuin pienenkin pöytäkirjan merkintöjä ja saloja.

Kirjurikoulutuksia järjestetään mm. Helsingissä 12.4, Tuusulassa 15.4 ja Hyvinkäällä 19.4. ATK kirjanpitokoulutusta, jota tarvitaan ylemmillä sarjatasoilla, järjestetään Helsingissä 17.4. Kaikki koulutukset ja ilmoittautuminen tämän linkin takaa.

Pöytäkirjakoulutukset ovat tärkeitä myös tuomareille ja pelinjohtajille sillä varsinkin tuomareiden tulee pystyä ymmärtämään ja neuvomaan ottelun kirjuria sen merkinnöissä.
Sarjoihin ilmoittautuminen päättynyt

Sami Ritola
13.3.2012

Etelän Pesiksen aluesarjoihin ilmoittautuminen on päättynyt. Kaiken kaikkiaan aluesarjatoimintaan ilmoittautui 113 joukkuetta, ja toimintaa tullaan järjestämään kaikissa ikäluokissa pl. B- ikäiset, joiden kohdalla pyritään turnausmuotoiseen toimintaan.

Ottelupäivien sopiminen on käynnistynyt ja valtaosa ottelupäivistä on saatu sovittua ennen alue- ja maakuntasarjojen sarjapalaveria, joka järjestetään Hyvinkäällä Rantasipin kokoustiloissa 28.3. Ilmoittauduthan tapahtumaan.

Aiempien vuosien tapaan alueella on käytössä muutamia erityissääntöjä, joista olennaisimpana yli-ikäisyys säännös sekä kilpa- ja pelisarjan pelaajien pelaajaliikennettä ohjaava normisto. Päivitetyt dokumentit tullaan julkaisemaan kilpailutoiminta osion alla lähiaikoina.
PK- seudun kuntopesiksen ilmoittautuminen

Sami Ritola
12.3.2012

Pääkaupunkiseudun kuntopesissarjat pelataan edellisten vuosien tapaan myös kesällä 2012. Pelipaikkoina toimivat Väinö Tannerin kenttä Hakaniemessä ja Käpylän urheilupuiston kentät. Järjestettävät sarjat ovat miesten sarja ja sekasarja. Naisten sarja järjestetään mikäli osallistuvia joukkueita on riittävästi.

Ilmoittautuminen on käynnistynyt ja ilmoittautumisaika päättyy torstaina 5.4.2012. Ilmoittaudu mukaan lähettämällä sähköpostiviesti osoitteeseen kuntopesis(ät)kuntopesis.fi.

Lue lisää kuntopesiksen nettisivuilta. Etelän Pesiksen PK- seudun kuntopesissarjojen paikallisista järjestelyistä vastaan Puna-Mustat.
Etulaiton 1/2012 julkaistu

Sami Ritola
10.3.2012

Etelän Pesiksen verkkojulkaisu etulaittoman vuoden ensimmäinen numero on julkaistu. Seuraava etulaittoman numero julkaistaan kauden kynnyksellä huhti-toukokuun taitteessa.

Tässä numerossa tarinaa muun muassa Etelä-Suomen alueleirin valmisteluista, Vihdin Pallon tuoreen valmennuspäällikön ajatuksia junioritoiminnan kehittämiseen sekä alueen valmennusseminaarista kisakeskus Pohjassa.

Etulaittoman uusimman numeron löydät tästä linkistä.
JPVT- koulutus 16.-18.3 Tuusulassa

Sami Ritola
5.3.2012

Etelän Pesis järjestää Junioripesis valmentaja koulutuksen Tuusulassa 16.– 18.3.2012. Koulutus käsittää JPVT- koulutuksen molemmat jaksot (JPVT I ja JPVT II) ja sen kouluttajina toimivat Ilkka Surakka ja Saana Rasimus.

Koulutus alkaa perjantaina 16.3 klo 18 ja päättyy noin klo 21. Lauantaina ja sunnuntaina päivät alkavat aamusta klo 09 ja kestävät noin klo 17 asti. Koulutuksen hinta on 125 euroa. Ennakkotiedot ohjelmineen tullaan toimittamaan suoraan osallistujille sähköpostitse.

Koulutukseen ilmoittautuminen keskiviikkona 14.3.2012 mennessä joko tästä linkistä tai sähköpostilla sami.ritola(ät)etelanpesis.fi. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä täydelliset yhteystietosi sisältän osoite, puhelin ja sähköpostitiedot sekä seurasi.

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Kevätkokous

Sami Ritola
1.3.2012

Etelän Pesiksen sääntömääräinen kevätkokous järjestetään Hyvinkäällä hotelli Rantasipin kokoustilassa osoitteessa Härkävehmaankatu 4, Hyvinkäällä 14.3. klo 18:00 alkaen.

Kokousmateriaali on toimitettu jäsenseuroille. Tervetuloa !
Alueleirien ilmoittautuminen käynnissä

Sami Ritola
24.2.2012

Etelän Pesiksen alueleirin ilmoittautuminen käynnistyi muutama viikko sitten ja jo tässä vaiheessa ilmoittautuneita joukkueita on kasassa yhteensä 30.

Leirinjohtajien Hanna-Mari Kestin (Espoo) ja Petri Makkosen (Kerava) mukaan järjestelyt ovat myös hyvässä vauhdissa ja jo nyt on varmaa, että leirien onnistuminen ei ainakaan tästä puolesta jää kiinni. Järjestelyorganisaatioon on saatu kiinnitettyä jo kaikille avainpaikoille vastuulliset henkilöt ja talkoolaisten kerääminen on hyvässä vauhdissa.

Molempien leirien ehdottomana valttikorttina on myös kenttien ja majoituksen lyhyet etäisyydet sekä erinomaiset kulkuyhteydet. Sekä Espoossa, että Keravalla päänäyttämönä toimii uudehko hiekkatekonurmikenttä ja muutkin kentät ovat hyväkuntoisia.

Kaiken kaikkiaan alueleireille odotetaan aiempien vuosien tapaan saapuvaksi yli 50 joukkuetta ympäri Suomen. Tarkoituksena on tarjota sopiva määrä omantasoisia ja kehittäviä otteluita sarjakauden alkupuolella palvelemaan koko pelikautta.

Ilmoittaudu alueleirille ja lisätietoa.
Valmennusseminaari kokosi valmentajat

Sami Ritola
20.2.2012

Etelän Pesiksen alueen jäsenseurojen valmentajat kokoontuivat kaksipäiväisille valmennusseminaareille kisakeskus pohjaan raaseporiin. Lauantaipäivän kantavana teemana oli lyönti- ja heittotekniikan teoriaan ja käytäntöön liittyvät osiot sekä fyysisten ominaisuuksien kehittäminen imatralaisen pesistietäjä Matti Mansikan johdolla.

Valmennusseminaari 2012

Illan vapaassa osiossa, saunan ja makkaranpaiston lomassa, keskusteltiin vapaamuotoisesti niin yhteistyöstä, kuin seurojenkin toiminnan eri vaiheista ja tulevaisuuden näkymistä. Tätä edelsi tiukka salibandymittelö, jossa toinen voitti ja näkemykset voittajasta olivat eriävät.

Sunnuntaina, heti aamusta, seminaari jatkui liiketaidon ja saliharjoittelun käytännön harjoitusmalleilla, joissa tutuksi tulivat niin jumppapallot kuin räpylätkin. Osioiden vetovastuussa olivat Mikko Pirhonen ja Jari Luopa.

Viikonloppu oli kaiken kaikkiaan onnistunut ja kokosi yli 20 alueemme valmennuksen parissa toimivaa henkilöä yli seurarajojen. Valmennusseminaarit jatkuvat taas kauden jälkeen, ja suuntaviivoja tuleviin seminaareihin viriteltiin ennen kotiin lähtöä.
Joukkueenjohtajien koulutus

Sami Ritola
13.2.2012

Etelän Pesis järjestää seurojen uusille joukkueenjohtajille koulutusta Hyvinkään Rantasipin kokoustiloissa osoitteessa Härkävehmaankatu 4, keskiviikkona 29.2 klo 18:00 alkaen.

Koulutuksessa käydään läpi joukkueenjohtajien tehtäviä Etelän Pesiksen suuntaan mm. ottelupäivien sopiminen, tulosten kirjaaminen, seurasiirrot jne. Tilaisuudessa on nk. kyselypakko, eli tarkoitus on saada mahdollisimman kattavasti asiat käsiteltyä.

Ilmoittautua voit kätevästi tästä linkistä. Sitovat ilmoittautumiset on tehtävä viimeistään 22.2 mennessä.
Pesäpallo mukana palloilumessuilla Helsingissä

Sami Ritola
10.2.2012

Suomen suurin liikuntatapahtuma, GoExpo-messut, laajenee palloilukokonaisuudella maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Suosituimmat lajit esittäytyvät haastatteluineen, fanitapaamisineen ja esittelyineen sekä tietysti kokeilupisteineen Helsingin Messukeskuksessa. Mukana menossa on itseoikeutetusti pesäpallo!

Kun liikuntatapahtumasta puhutaan, yleisö pääsee itsekin tositoimiin. Pesäpallopisteellä on mahdollisuus tutustua välineuutuuksiin ja mitata oman lyöntinsä nopeus. Esimerkkisuorituksen näyttävät superpesispelaajat Hyvinkään Tahkosta ja Vihdin Pallosta. Tapahtumapistettä ovat järjestämässä Pesäpalloliiton kanssa yhteistyössä Karhu Palloilu ja helsinkiläinen Roihu.

Pesäpallon lisäksi Ball Sports -tapahtumaan osallistuvat amerikkalainen jalkapallo, footbag, jalkapallo, koripallo, käsipallo, pöytätennis, squash, sulkapallo ja tennis. Samalla lipulla näet myös seuraavat messut: Fillari, Kunto, Golf, Retki, Kalastus, Metsästys ja Kuva&Kamera sekä Helsinki Horse Fair.

Kätevimmin hankit lippusi etukäteen Lippupalvelusta. Lisätietoa löydät tästä linkistä.
Lingman-Nukala edustajaksi sinettiseuraryhmään

Sami Ritola
9.2.2012

Nuori Suomi kokoaa sinettiseuratoiminnan kehittämisen tukiryhmää vuosille 2012–14. Mukaan on valittu 12 lajia, joukossa pesäpallo edustajanaan Maila Lingman-Nukala Espoosta. Ryhmän tavoitteena on antaa palautetta sinettiseuratoiminnasta ja tehdä avauksia toiminnan kehittämiseksi.

Sinettiloo

Sinettiseurat ovat saaneet Nuoren Suomen Sinetin tunnustukseksi laadukkaasta nuorisotyöstään, joka perustuu kaikkia lapsia ja nuoria liikuttaville arvoille.

– Pesäpallon huomioiminen valtakunnallista sinettiseuraryhmää koottaessa kertoo lajimme arvostuksesta nuorisopuolella. Nyt saamme mahdollisuuden olla etujoukoissa kehittämässä laadukasta lasten ja nuorten toimintaa, mikä on aina panostus tulevaisuuteen, Lingman-Nukala näkee.

– Uskon myös, että omasta osaamisestani Espoon Pesiksen puheenjohtajana, seuratyössä ja koulukierrosten organisoijana on hyötyä ryhmän kannalta. Tarkoitus on laittaa viisaat näkemykset yhteen liikunnan ja urheilun yhteisen tulevaisuuden puolesta, Lingman-Nukala alleviivaa.

Pesäpallo valittiin sinettiseuraryhmään lajiryppäästä, jonka muut lajit ovat amerikkalainen jalkapallo, käsipallo, ringette ja salibandy. Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi jatkaa Nuoren Suomen ohjausryhmän jäsenenä.
Tuomaritoiminnan seurakilpailuja

Sami Ritola
7.2.2012

Tuomarimäärien lasku ja etenkin ylemmän sarjatason tuomareiden suoranainen pula on puhuttanut pesäpalloväkeä ympäri maakuntien. Tilanteeseen on etsitty ratkaisua niin paikallisesti, kuin suurempienkin pöytien äärellä.

Etelä-Suomessa tuomaritilanne ja tuomaritoiminta on edelleen kohtuullisen hyvässä tilanteessa, mutta erityisesti orastavia oireita huonommasta tulevaisuudesta on näkynyt D- ja C- tason tuomarien lukumäärissä.

Tuomaritoiminnan kehittymistä edistääkseen Etelän Pesis käynnistää kaksitahoisen kilpailun. Etelän Pesis palkitsee alueensa kolme eniten virallisia tuomaritehtäviä tehnyttä tuomaria palkinnoilla.

Seurojen tuomaritoimintaa koskevassa kilpailussa palkitaan kaksi parasta seuraa, jolla tuomarimäärät ja tuomaritasot ovat suhteessa joukkueiden sarjatasoon ja lukumäärään. Molemmat kilpailut ovat voimassa Etelän Pesiksen jäsenseuroille, ja palkitut julkaistaan kauden päätteeksi.
Sarjoihin ilmoittautuminen alkaa

Sami Ritola
1.2.2012

Kauden 2012 Etelän Pesiksen kilpa-, peli- ja sekasarjoihin ilmoittautuminen on alkanut 1.2 kestäen aina helmikuun loppuun asti. Totuttuun tyyliin ilmoittautua voit aina G- ikäisistä aikuisten sarjoihin asti.

Ilmoittautumisten tilannetta voi tänäkin vuonna seurata reaaliajassa kilpailutoiminnan ala-otsikon alta löytyvästä linkistä. Sarjoihin ilmoittautumisen voit suorittaa kätevästi täyttämällä tästä linkistä löytyvän lomakkeen tiedot huolellisesti.

Sarjamaksut ovat kaikissa juniorisarjoissa 60 euroa per joukkue ja aikuisten sarjoissa 80 euroa per joukkue.
Superpesiksen halli SM- turnaukset

Sami Ritola
31.1.2012

Kun Superpesiksen ensimmäinen Halli-SM-turnaus pelataan Oulussa viikon päästä lauantaina, vastaavaa herkkua on tarjolla lajin ystäville seuraavien kuuden viikon ajan. Kalenterissa on vain yksi väliviikko ennen lopputurnauksia.

Kaikki 23 superpesisjoukkuetta antavat ensimmäisen todellisen näytteen talvikunnostaan. Mukana ovat sarjanousijat Alajärven Ankkurit miesten puolella sekä naisten Kempeleen Kiri ja Vihdin Pallo. Samalla asiantuntijat pääsevät arvioimaan tulevan kesän voimasuhteita.

Viime vuosina hallimestaruus on ennustanut varsin hyvin kesän menestystä. Miesten kolme edellistä hallimestaria ovat hoitaneet "Pojan" kotiin myös syksyllä, viimeksi Sotkamon Jymy. Naisten puolella Kirittäret Jyväskylästä viidesti 2000-luvulla, Pesäkarhut Porista 2002 ja Oulun Lippo 1995 ovat yltäneet tuplamestareiksi. Tilastokummajaisena voidaan pitää Lapuan Virkiän jäämistä toistaiseksi ilman hallimestaruuksia.

Kamppailu pesäpallon Halli-SM-mitaleista alkaa Oulussa helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Muut miesten alkuturnauspaikkakunnat ovat Joensuu, Jyväskylä ja Seinäjoki. Naiset pelaavat Joensuussa, Jyväskylässä ja Porissa. Järjestävien seurojen, Lapuan Virkiä (naiset) ja Koskenkorvan Urheilijat (miehet), lisäksi viisi parasta muista joukkueista etenee kumpaankin lopputurnaukseen.

Halli-SM-mitalistit kautta aikain: http://www.pesis.fi/pesapalloliitto/historia/mitalistit/halli-sm-mitalistit/
Superpesis vyöryy Helsinkiin

Sami Ritola
31.1.2012

Sotkamon Jymy palauttaa huippupesäpallon syntysijoilleen Helsinkiin, kun hallitseva pesäpallon Suomen mestari kohtaa neljästi peräkkäin välieriin yltäneen Kouvolan Pallonlyöjät Töölön jalkapallostadionilla perjantaina 8.6.

Pääkaupunkiseudun yleisölle tarjotaan pala suomalaista urheiluhistoriaa. 22 edellisen kauden aikana Sotkamo on jäänyt vain kahdesti ilman SM-mitalia.

– Pesäpallo on niin hieno laji, että se ansaitsee tulla nähdyksi mahdollisimman isolle joukolle ihmisiä. Huippujoukkueiden kohtaaminen on parasta markkinointia lajille. On myös tärkeää viedä huippupesistä niille paikkakunnille, joilla ei omaa superpesisjoukkuetta ole, SuperJymy Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Heikkinen toteaa.

– Tietysti ottelu palvelee myös yhtä kauden päätavoitteistamme, Itä-Länsi-tapahtumaa 20.-22.7, ja sen markkinointia, Heikkinen jatkaa.

Superpesis näkyy ja kuuluu tulevana kesänä myös muissa suurkaupungeissa. Kankaanpään Maila ja Hyvinkään Tahko ottavat toisistaan mittaa Tampereen Kaupissa 16. kesäkuuta. Neljästi runkosarjan aikana kohtaavat Pattijoen Urheilijat ja Sotkamo vievät molemmat yhden keskinäisistä otteluistaan Oulun Raksilaan (14.6. ja 12.7.).

– Kaikki nämä seurojen Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun viemät ottelut ovat ennakkoluulottomia ja hyviä tempauksia. Uskon, että tapahtumat kiinnostavat ja että seurat saavat otteluihin uusia katsojia perinteisten kannattajiensa lisäksi, mikä palvelee erinomaisesti Superpesiksen strategiaa. Myös Joensuussa toukokuun lopulla (26.5.) järjestettävä Joensuun Mailan ja Viinijärven Urheilijoiden kahden ottelun yhteinen pesispäivä on yksi tulevan kesän paikallisista huipputapahtumista, Superpesiksen toimitusjohtaja Petri Kaijansinkko toteaa tyytyväisenä.
Seurakilpailu joukkuemäärien kasvattamisesta

Sami Ritola
28.1.2012

Etelä-Suomen sarjailmoittautumiset alkavat totuttuun tyyliin taas 1.2 kestäen koko helmikuun. Tarjolla on aina sekasarjatoiminnasta, kilpailullisempiin kilpa- ja pelisarjoihin niin aikuisissa kuin lapsissakin.

Etelä-Suomen seurat ja seuratoiminta ovat hyvässä myötätuulessa ja lajin pariin tulee koko ajan uusia harrastajia. Tätä kasvua motivoidakseen ja edistääkseen käynnistää Etelän Pesis kilpailun jäsenseuroilleen uusien joukkueiden perustamiseksi ja edelleen harrastajamäärien lisäämiseksi.

Joukkuemäärän kasvua tullaan peilaamaan edellisvuoden lukuihin ja määrittelevinä kriteereinä ovat seuran joukkuemäärän prosentuaalinen ja absoluuttinen lisääntyminen sekä lisenssien lisäys seurassa joukkuemäärän kasvuun suhteutettuna. Kilpailussa huomioidaan ainoastaan joukkueet, jotka pelaavat kautensa loppuun asti.

Kilpailun kolmelle parhaalle seuralle on luvassa palkinnot.
Väärät pois kokosi seuroja

Sami Ritola
24.1.2012

Vantaanjoen Juoksun, Keravan Pesis-Junioreiden, Kinnarin Pesis 2006, Roihun ja Espoon Pesiksen seuratoimijat kohtasivat 15 henkilön voimin Järvenpäässä väärät pois seurakoulutuksen parissa.

Kinnarin Pesiksen väki visioimassa

Kouluttajien Mika Mikolan ja Jari Malisen johdolla käytiin läpi missio, visio ja strategiatyötä sekä aloitettiin laatimaan portaat kohti vuoden 2014 unelmaa. Iltapäivän teemana oli toimijoiden rekrytointi ja saatiinpa tästä osiosta kotiläksyjäkin.

Koulutuksen toinen osio, joka käsittelee taloushallintoa ja yhdistyslakia, järjestetään maaliskuussa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin, ja tervetulleita koulutukseen ovat myös tämän ensimmäisen osion ulkopuoliset osallistujat.

Seurojen taival jatkuu nyt itsenäisellä työskentelyllä ennen toisen osion kokoountumista..
Maakuntasarjat 2012

Sami Ritola
13.1.2012

Maakuntasarjojen lohkojaot ovat valmistuneet. Etelä-lohkossa pelaa tänä vuonna sekä miesten,- että naisten puolella täydet 11 joukkuetta ja pelejä on tiedossa totuttuun tyyliin runsaasti.

Maakuntasarjojen sarjakausi alkaa toukokuun puolivälissä, riippuen ylempien sarjojen alkamisesta. Etelä-lohkon voittajat nousevat Suomensarjaan ja viimeisimmiksi sijoittuneet putoavat aluesarjaan kaudelle 2013.

Miesten maakuntasarjassa pelaavat Vantaanjoen Juoksu, Rekolan Pesis, Lahden Mailaveikot, Hard-Rock Team, Kinnarin Pesis, Cobra Team, Hyvinkään Tahko, Vihdin Pallo, Puna-Mustat, Espoon Pesis sekä sarjanousija OtaKoppi Espoosta.

Naisten puolella joukkueet ovat Espoon Pesis, Janakkalan Jana, Keravan Pesis-Juniorit, Kinnarin Pesis, Lahden Mailaveikot, Puna-Mustat, Virkkalan Kiri sekä Roihu ja Hyvinkään Tahko, molemmat kahdella joukkueella edustettuna.
D- ikäisten yli-alueellinen sarja

Sami Ritola
12.1.2012

Satakunnan, Etelän Pesiksen ja Varsinais-Suomen Pesiksen D- ikäisten tyttö- ja poikajoukkueiden parhaimmisto kohtaa toisensa yli-alueellisessa sarjassa, jossa kolmessa erillisessä turnauksessa tarjotaan laadukkaita ja oikeantasoisia pelejä joukkueille.

Sarja palvelee erinomaisesti joukkueiden päätavoitetta, 1.7 alkavaa valtakunnallista suurleiriä Varkaudessa, sekä mahdollistaa joukkueiden taitotason kehittymisen tulevia vuosia ajatellen.

Kolmen maakunnan välinen sarja on erinomainen osoitus yhteistyöstä ja päättäväisyydestä, jolla vastataan ikäluokan haasteeseen saada riittävästi kovia ja kehittäviä pelejä kauden aikana.

Tyttöjen puolen sarjan muodostavat Pesäkarhut Porista, Fera Raumalta, Kankaanpään Maila, Hyvinkään Tahko, Janakkalan Jana, Keravan Pesis-Juniorit, Laitilan Jyske, Mynämäen Vesa ja Pöytyä Urheilijat.

Poikien puolella joukkueet ovat: Hyvinkään Tahko, Riihi-Pesis Riihimäki, Espoon Pesis, Keravan Pesis-Juniorit, Laitilan Jyske, Jokioisten Koetus, Loimaan Palloilijat Junioripesis, Kankaanpään Maila I ja Kankaanpään Maila II

Ensimmäinen turnaus pelataan Hyvinkäällä 26.5, toinen Kankaanpäässä 17.6 ja viimeinen 5.8 Varsinais-Suomessa.
PML- koulutus Hämeenlinnassa

Sami Ritola
12.1.2012

Etelän Pesis järjestää PML- koulutuksen Hämeenlinnan ahveniston ylä-koululla lauantaina 28.1 klo 09- alkaen. Tilaisuuden pääkouluttajana toimii Mari Sallinen ja koulutus on suunnattu valmentajaksi aikoville ja pelaajien vanhemmille.

Koulutus sisältää luentoja lapsen kehitysvaiheet huomioivasta liikunnasta, käytännön harjoituksia lapsen monipuolisesta liikunnasta ja toimii erinomaisena pohjana lajitaitojen rakentamista varten.

Tarkempi aikataulu lähetetään myöhemmin ilmoittautuneille. Koulutuksen hinta on 60 euroa sisältäen koulutuksen, ruokailun ja koulutusmateriaalit.

Sitovat ilmoittautumiset koulutukseen 22.1.2011 mennessä joko Etelän Pesiksen jäsensivujen kautta tai vaihtoehtoisesti sähköpostilla sami.ritola(ät)etelanpesis.fi tai puh. 040-5606078.

Osallistujapaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Väärät pois - seurakoulutus

Sami Ritola
9.1.2012

Etelän Pesiksen alueen seuroille suunnattu väärät pois seurakoulutus järjestetään 22.1. Järvenpäässä Kyrölän koulun tiloissa. Koulutuksen ensimmäinen osio käsittää missio-, visio- ja strategiatyöskentelyä sekä vapaaehtoisrekrtyointia.

Kouluttajina toimivat Mika Mikola ja Jari Malinen. Koulutus alkaa klo 10 ja kestää noin 6-7 tuntia. Koulutuksen yhteydessä sovitaan koulutuksen jatko-ohjelma osallistujien kanssa.

Ilmoittautuminen koulutukseen tapahtuu 17.1 mennessä jäsensivujen kautta tai vaihtoehtoisesti osoitteeseen sami.ritola(ät)etelanpesis.fi. Koulutukseen on toivottavaa osallistua 2 henkilöä per seura.